Waarom je lenzen aan laten passen door een gediplomeerd contactlensspecialist?

Ja hoor, heb je haar weer… Ik hoor het jullie al denken, komt ze weer met de preek waarom het zo belangrijk is om je ogen en lenzen regelmatig te laten controleren door een gediplomeerd contactlensspecialist.

Ik beloof jullie dat het geen preek wordt, nee echt niet. Ik wil jullie wel graag vertellen wat wij als contactlensspecialist nu eigenlijk doen en dan kunnen jullie zelf de conclusies trekken. Allereerst beginnen we natuurlijk met een oogmeting. Alles valt of staat met de juiste sterkte. Nu is goed zicht natuurlijk heel belangrijk, maar wat wij als contactlensspecialist misschien nog wel belangrijker vinden, is de gezondheid van het oog. Tegenwoordig kun je overal en nergens je lenzen kopen. Online, bij de drogist, noem het maar op. Deze lenzen zijn van standaard kwaliteit en hebben een standaard kromming en diameter. Helaas hebben veel mensen een andere kromming en of diameter nodig dan die standaard is. Het probleem bij contactlenzen die niet goed passen is dat dit comfortklachten kan geven, maar het oog kan ook chronisch zuurstoftekort krijgen, met alle gevolgen van dien. Bovendien vereist ieder oog en de combinatie van dagelijkse bezigheden een andere kwaliteit.

Tijdens de controle houden we met de spleetlamp (microscoop) de gezondheid van het oog in de gaten door foto’s te maken en dit herhalen we halfjaarlijks. Ook als er een ontsteking is of klachten met droge ogen of hooikoorts, wij kunnen het zien en er naar handelen.

Je ogen zijn tenslotte ontzettend belangrijk! Maar ja, dat is natuurlijk mijn mening en wie ben ik… Ik ben benieuwd of jullie er ook zo over denken.

Groetjes,
Chantal