Ontstoken ooglid (Blepharitis)

Hoe vervelend is het, een ontstoken ooglid. Hoe kom je eraan, maar bovenal…. Hoe kom je ervan af?
Wat is Blepharitis? Net boven de oogwimpers zit je ooglidrand. In die ooglidrand zitten de kliertjes van Meibom.

Deze kliertjes produceren een soort van olielaagje, die bij elke knipperslag over je traanlaag wordt getrokken. Hierdoor verdampt je traanlaag minder snel en voelt deze comfortabel aan. Helaas kan de traanlaag ook verstopt en ontstoken raken. Blepharitis is een van de belangrijkste oorzaken van droge ogen. Een kunsttraan kan de klachten verlichten.

Symptomen van ontstoken ooglidranden:

  • Gezwollen, jeukende of rode oogleden
  • Samenklevende oogleden
  • Schilfertjes en korstjes op de oogleden en op de wimpers
  • Gevoel van droge ogen dat verergert gedurende de dag.

Bij sommige mensen blijven de klachten beperkt tot lichte irritatie en jeuk. Toch kan het ook leiden tot ernstige problemen zoals verminderd zicht, afwijkende wimpergroei of het uitvallen van de wimpers.

Nu is het natuurlijk fijn om te weten wat het is, maar hoe kom je er nu vanaf?

Een goede ooglidhygiëne is ontzettend belangrijk, hiermee kun je Blepharitis al voor een groot deel onder controle houden. Daarnaast is het belangrijk om geen make-up te dragen op en om de ooglidranden, tijdelijk te stoppen met contactlenzen dragen en mocht het niet overgaan dan is een antibioticakuur via de huisarts/oogarts gewenst.

We hebben verschillende producten om de ooglidranden op een zachte manier te reinigen en te onderhouden. Met Blephaclean doekjes, Blephasol lotion of de Blephagel kunnen de korstjes van de oogleden verwijderd worden. Bovendien is de Blephasol lotion zeer geschikt als dagelijks onderhoud om ervoor te zorgen dat de Blepharitis niet terugkomt.

We helpen natuurlijk graag verder, dus kom langs in de winkel, we kunnen foto’s maken van het ooglid en aan de hand daarvan het juiste advies geven.

Groetjes
Chantal